our clients say...
"Ventana Construction exceeded our expectations in all aspects of our project…"

"Working with Ventana was a pleasure…"

"Just wanted to pass along the rave reviews Ventana has been getting…"


read more »
want to learn more?

Visit our resources or FAQs pages for more information on starting a project.

Questions about cost, timing and feasibility? Click here to tell us what you have in mind.



remodel Seattle rambler - bath remodel seattle

bathroom remodel


A crowded Southwest-styled bathroom shared by three people was out of place in this 1920s Tudor and short on usable space. Some brilliant design changes transformed it into serene spa-like bathroom that feels twice the size. Completed 2013.

Designer: Alicia Meza of BUMI Design

project features


  • relocated window and door
  • extensive tile installation
  • utilization of space in attic eaves

project photos


Click on the thumbnails to read the story of this bathroom remodel.
The location of the original door dictated the design, leaving extra space to the left, and not enough space to the right.  Even the pocket door did little to improve the cramped feel. The limited counter space tied into a void of dead space behind the shower head.  What should have been a light, bright bath felt like walking into a poorly-designed closet.  All of the elements were there, but they came together awkwardly. The revisioned bath moved the door about a foot to the left, leaving enough space for the toilets and ample room for a standard-depth vanity and counter. It's hard to know whether that vanity or the shower is the star here.  The shower benefits from a relocated and re-sized window, which provides a narrow, obscured-glass peek of natural light, while illuminated from above with a new solar-powered operable skylight.  It is full depth, using all the space that had been unused with the tub installation. Inside the shower, a generously sized niche provides lots of space for shampoo and soaps.  The controls for the shower are at the left, which allows a warmup of the water without getting wet first.  The shower floor is pebbles with natural stone on all walls. Exiting the shower, you can see the new mahogany pocket door, also with obscured glass.   The slat floor tiles pick up the colors in the wood with hints of wood grain. The vanity is also in mahogany, with the rich, red wood tones copied in the mirror frame and the custom medicine cabinet to the right.  The counter is Cambria Cardiff Cream.  Though the mirror you can see another nice carved out over the toilet, borrowing space from the adjacent attic. There is also a small niche to the left of the sink, with a mahogany sill in the middle.  The tile from the shower wraps all the way around and then makes a change to a lighter tile at the vanity. The bath is now a beautiful, uncluttered space to enter, with the soft glow of lighting and warm wood tones. The tangible results of this big remodel of a small space: lots of low-key storage, a private and spacious shower with elegant finishes, and a sink area that is both ample and functional.  Now this family of three is happy to share this elegant and soothing space.


share this page