our clients say...
"Ventana Construction exceeded our expectations in all aspects of our project…"

"Working with Ventana was a pleasure…"

"Just wanted to pass along the rave reviews Ventana has been getting…"


read more »
want to learn more?

Visit our resources or FAQs pages for more information on starting a project.

Questions about cost, timing and feasibility? Click here to tell us what you have in mind.



custom kitchen West Seattle - Seattle kitchen remodel

kitchen


This started out as a pedestrian spec house kitchen from the '90s. A change in floor plan allowed the installation of contemporary cabinets and high-efficiency lighting that wows. Completed 2013.

Architect: Andrew Finch of Finch Design

project features


  • custom cherry cabinets with bookmatched faces
  • satin Antico Brown granite counters that "waterfall" to the floor
  • a custom stainless steel display cabinet

project photos


Click on the thumbnails to read the story of this kitchen remodel.
The original kitchen had white-washed wood cabinets with traditional detailing.  A peninsula cut off the flow from the dining room into the kitchen, and a squarish island added to stodgy feel.  A soffit at the south side artificially lowered the height of the cabinet tops.  From the front door, all you could see was the end of the peninsula.
Now the view from the entry is eye-catching, with a custom stainless steel display case anchoring the end of the island.
© 2015 Milroy & McAleer Photography
The island is long enough that it includes the display case and ample room for seating.    The waterfall counter installation to the right of the seating area encloses that space, and under-cabinet lighting illuminates both areas.
The other side of the island includes the gas range and a drawer microwave.  Beyond, the cabinets have an inset desk area and room for cat dishes below.  The cabinets there now go all the way to the ceiling, thanks to the removal of the soffit there.  Separate fridge and freezer appliances make for a double-wide refrigeration system perfect for parties.
© 2015 Milroy & McAleer Photography
On the island, outlets are cleverly planned for at the intersection of other cabinet faces.  The stone on the ends of the island prevented installation of them there.
The range hood required a custom-built shroud to create a seamless connection with the ceiling.
At the sink, an in-counter Blanco compost container makes it easy to clean up from prep work.
From the dining room table, the kitchen is now accessible and beautiful.
© 2015 Milroy & McAleer Photography
With a number of low-voltage and energy-efficient lights, including some recessed into open shelves, the lighting is controlled by a series of dimmers to set the mood perfectly.  It's a kitchen that's a pleasure to cook and entertain in, and with the finest finishes.
© 2015 Milroy & McAleer Photography


share this page