our clients say...
"Ventana Construction exceeded our expectations in all aspects of our project…"

"Working with Ventana was a pleasure…"

"Just wanted to pass along the rave reviews Ventana has been getting…"


read more »
want to learn more?

Visit our resources or FAQs pages for more information on starting a project.

Questions about cost, timing and feasibility? Click here to tell us what you have in mind.



custom addition West Seattle - second story addition

custom home


When you have an opportunity to build a home on the water, you think of many things: longevity, functionality, synchronicity with the environment, and most of all, comfort. In building a custom home on the water in West Seattle all of this was considered and more, and the result is a home that draws an extended family to enjoy the beauty of the home and the Puget Sound. Completed 2015.

Architect: Robert Dlugosh
Interior Designer: Kirsten Dumo of Satterberg Desonier Dumo Interior Design Inc.

project features


  • 4100sf custom home including a spacious garage
  • Tall ceilings and open floor plan
  • Radiant heat and solar panels

project photos


Click on the thumbnails to read the story of this custom home.
The expansive kitchen, dining room and living room areas are the heart of this home, with open sight lines across almost 1000sf of space.  This open concept allows extended family to gather and enjoy time together while enjoying a wall of water-facing windows and doors. The living room also features a gas fireplace with Statements Velvet II large-format tile and a reclaimed wood mantle, a rustic counterpoint to the clean lines of the fireplace and adjacent cabinets. The kitchen features custom quartered walnut cabinets with lush wood tones and ample storage opportunities. The island is also in walnut, with quartz Pental Lattice countertops to match, and installed in a waterfall style at the raised counter. The extended seating opportunities here allow family to gather while food is being prepared. There’s also a drawer microwave in the island for easy access. The backsplash is a custom glass tile from Pental called Midnight 4x24 and is best viewed in person to see the subtle colors and their play with the cabinets and the deep blue of the water just outside the window.  It nestles in between lighter-colored Teqa Blanco tile from Statements. Tile also features prominently in the kitchen and dining room areas, chosen specifically knowing how much sand may be tracked into the house. The dining room is just adjacent, and features a big window out into the front yard and access to the side yard.  The selection of a beachy light-colored wood table and chairs is just perfect. The entry, living room and upstairs rooms all share the same flooring: engineered rift and quartered white oak by Shamrock. The flooring was chosen to hold up with radiant heat below, and the 4" width gives it a rustic feel without losing stability. The master bedroom is compact, but feels larger thanks to the view out to the water. The ensuite master bath is spacious and private, with a separate toilet room, a roomy shower and the same walnut cabinets as the kitchen. It also features a soaking tub with a view of the water.  Here the counter also waterfalls down from the vanity to the tub deck—peaceful and relaxing. Upstairs, there are three bedrooms and two baths, and one with its own ensuite bath. This one also has a lovely water view and the opportunity to go out on a small deck with Ipe deck and a blue stone-capped wall. A walk-in closet divides the suite, and on the other side, a spacious bath with walnut cabinets and a shower with custom glass. The covered patio on the water side of the home provides plenty of sheltered seating and an unobstructed view. From the water, the solar panels are visible but low-key, and landscaping installed entirely by the owners shows off beautifully. The entry is via an extensive paver driveway, which is also a pervious pavement facility—a drainage requirement for the project. Siding is specially painted James Hardie shingles installed randomly for a beachy look, with blue stone sills as a belly band between the shingles and stacked stone.  The blue stone also serves as the sill for all of the windows. The house also includes an energy recovery ventilation system for good air quality and energy savings, a laundry room up and downstairs, and a powder room at the main level.  It’s a spacious home perfect for an extended family and lots of kids who relish their time at the beach.


share this page